Cynamonowy pogromca bakterii

Według badań dr Sanjidy Topy z Swinburne University of Technology, aldehyd cynamonowy, stanowiący główny składnik olejku cynamonowego, posiada niezwykle silne właściwości antybakteryjne i skutecznie zwalcza nawet te, które mogą powodować ciężkie i trudne do wyleczenia infekcje.
Badania przeprowadzone na koloniach komórkowych zjadliwej pałeczki ropy błękitnej, wykazały że aldehyd cynamonowy jest w stanie zniszczyć 75,6% bakteryjnych biofilmów, odpowiedzialnych za trudne do wyleczenia infekcje. Co ciekawe, substancja ta ogranicza również tworzenie się nowych biofilmów, a także umiejętność bakterii do rozprzestrzeniania się.

Odkrycie dr Topy może być pierwszym krokiem do stworzenia nowej klasy środków bakteriobójczych. Mogą to być także specyfiki stosowane przy infekcjach skóry. Aktualnie uczona jest na etapie opracowywania specjalistycznych opatrunków własnego autorstwa, które zawierają w swoim składzie nanowłókna nasączone aldehydem cynamonowym.

źródło: Zdrowie bez leków miesięcznik o medycynie klasycznej i naturalnej, numer 5/maj 2019 r. (24), s. 9