Zielona kawa – strażnik prawidłowej wagi

Rewolucja w odchudzaniu

Zielona kawa nie bez powodu cieszy się dobrą opinią w prasie. Wyniki badań naukowych przeprowadzanych przez ostatnie lata na całym świecie, dowodzą, iż niepalone ziarna kawy posiadają właściwości normujące metabolizm, przyspieszające odchudzanie i stabilizację wagi.

Zielona kawa to surowe ziarna, które zamiast wypalaniu poddano ekstrakcji. Zawiera ona mniej kofeiny niż czarna, klasyczna kawa. Jest za to niezwykle bogata w polifenol- kwas chlorogenowy ACG, kóry wykazuje właściwości spowalniające przyswajanie cukrów i zamianę ich nadmiaru w tkankę tłuszczową. Ta postać kawy nie posiada charakterystycznego dla kawy palonej aromatu, a dodatkowo ma cierpki smak, przez co najczęściej jest wykorzystywana jako składnik suplementów diety w kapsułkach, m.in. wspomagających proces odchudzania. Jednakże najwięcej właściwości posiadają ziarna, które nie były poddawane suszeniu, mieleniu i innym tego typu obróbkom, dlatego też warto przekonać się do nowego, być może początkowo dziwnego dla nas, smaku. Zielona kawa jest także bogata w antyoksydanty. W procesie palenia, dzięki któremu klasyczna, palona kawa zawdzięcza swój niesamowity smak i aromat, traci ona prawie całkowicie „magiczną” substancję, jaką jest wspomniany już kwas ACG i która to odpowiada za:

  • spowalnianie przyswajania cukrów i ich transformację w tłuszcz,
  • stymulację spalania i elimincję tłuszczów z tkanki tłuszczowej,
  • przyspieszanie metabolizmu

Sposób parzenia

Ziarna zielonej kawy namaczamy na noc w zimnej wodzie i zostawiamy je na całą noc.

Rano mieszamy wodę, zostawiając w niej ziarna, a następnie podgrzewamy ją, doprowadzając do wrzenia. Zmniejszamy temperaturę do około 90 stopni Celsjusza i podgrzewamy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Możemy dodać przyprawy dla smaku: cynamon, kardamon, goździki.

Po przegotowaniu, odstawiamy napój do przestudzenia, a następnie przelewamy przez sito, aby przedzedzić ziarna i mamy gotową kawę.

UWAGA! Otrzymany ekstrakt kawowy może być bardzo mocny. W tej sytuacji należy go rozcieńczyć wodą.

Przygotowany w ten sposób napój kawowy, możemy przechowywać przez około 3 dni w lodówce. Wykorzystane wcześniej ziarna, również można wykorzystać do parzenia jeszcze kilka razy (je także należy trzymać w lodówce).

Źródło: Zdrowie bez leków, miesięcznik o medycynie klasycznej i naturalnej, numer 5/maj 2019r. (24), s. 29.